fizik 


  1. eski yunanca' da doğa bilimi anlamında kullanılmıştır; terimsel tanımında da enerjiyi, maddeyi ve maddenin temel özelliklerini inceleyen-irdeleyen en temel bilimdir. Fizik biliminin derinlerine indiğimiz zaman enerji ve maddeyi ayrı ayrı incelemez. Fizik bilimi enerji ile madde ilişkilerini de incelemektedir. hatta zamanı da bunların yanına koyar kimi durumlarda.

    Aslında, Fizik bilimi en temel bilim olmaktan ziyade doğa bilimlerinin anası sayılır. çünkü fizik, en küçük maddeleri; örneğin atomu inceler. ilk okuldan beri biliriz; her maddenin yapıtaşıdır atom. bütün bu yapılar, bizler de dahil olmak üzere atomlardan oluştuğumuza göre, fizik; bu yapıları inceleyen bilimlerden bir adım öndedir. çünkü, en küçük madde olmadan, yapı da olmaz. küçük yapıtaşlarını ve bunların birbirileriyle etkileşimlerini inceleyip sonuçlar ve teoriler koyar ortaya. bu nedenle, diğer doğa bilimlerinin temelini oluşturur.
    (bendenizce ?, 03.04.2010 23:37 ~ 23:38)
  2. fizikte, doğru soruları sormak önemlidir. yani, iyi bir analiz ve gözlem sonucunda, doğru bir felsefeyle soru sormanız gerekir, ki cevabı olsun. fizik yanında, felsefe eğitimi de alınırsa veya felfese de anlaşılırsa, doğruyu bulmak zor olmayacaktır. öncelikle, neyin cevabının arandığını bulmak önemlidir. mesela; tüm buluş yapan fizikçilere bakarsanız, hepsinin felsefeyle de ilgilendiğini görürsünüz.
    (bendenizce ?, 05.04.2010 00:18)
  3. iyi bir fizikçi olabilmek için öncelikle iyi bir matematik temeli gerekir. hesapsız yapılan fizik de, bir yerde tıkanır, çünkü ispat gerekir; sonuç gerekir. kalemi kağıdı ele alıp, biraz da hesap yapmak gerekir. bir matematikçi fizik bilmek zorunda değildir ama; gerçek bir fizikçi, çok iyi matematik bilmelidir.
    (bendenizce ?, 05.04.2010 00:22)
  4. "türk aynştaynı" olarak adlandırılan büyük biliminsanı oktay sinanoğlu, temel bilimler için demiştir ki;

    "lisans eğitimini yapan bir kimya, fizik, biyoloji (vs... ) öğrencisi; mezun olduktan sonra ben fizikçiyim, kimyacıyım diyemez. bunu söylemesi için, bu bilimlerin bir anabilimdalı üzerine araştırma yapması ( master ya da tezli yüksek lisans) gerekir. işte ancak o zaman tam bir fizikçi, kimyacı, matematikçi olabilir."

    katıldığım bir düşüncedir. çünkü bizde, sırf puan doğrultusunda tercihler yapılır, ne gelirse gidilir ve bişey öğrenmeye çabalanmadan; hazır notlardan, ortalıklarda dolanan sınav sorularından çalışılarak bitirilmeye çalışılır okul. tek dersi falan kalınca da; hocaların kapılarında yatılıp kalkılır, yalvarılır, 2 puan daha alınınca dd, dc ile geçer, temmuzda da alır çıkışını ve bitirir okulunu. ne güzel değil mi? ne rahat...

    işte bunlar mezun olunca da, "ben "şu"cuyum, bla bla bla... ama yine de iş bulamıyorum, bla bla bla... " diye ortalıklarda gezer. hadi ordan. sen misin biliminsanı?
    (bendenizce ?, 05.04.2010 02:18)
  5. ortaokuldaki fen bilgisi dersinin lisedeki alt dallarından biridir* *
    (raktaltue ?, 05.04.2010 03:24 ~ 03:26)
  6. ah fizik ahhh... çok yalnızsın, sevmeyenin de var görüyor musun? * *
    (bendenizce ?, 05.04.2010 03:32)

© 2024 - caylaklarsozluk.com uludağ sözlük

caylaklarsozluk.com bir interaktif sözlük çalışmasıdır. caylaklarsozluk.com sözlük spot tematik sözlük servisi ile üretilmiştir. sözlükler yöneticilerinin sorumluluğundadır. bir interaktif sözlük çalışmasıdır. caylaklarsozluk.com sözlük spot tematik sözlük servisi ile üretilmiştir. sözlükler yöneticilerinin sorumluluğundadır, www.sozlukspot.com sözlüklerin içeriklerinden sorumlu tutulamaz.